Smileyn uppfanns i Japan av en designer som heter Shigetaka Kurita. Han var bland annat inspirerad av seriekonsten manga. Nu finns hans skisser på de första smileysarna på ett museum i New York. Men trots att han gjorde något så stort så har han aldrig försökt få några extra pengar för sin "uppfinning".

Den första smileyn användes först på japanska mobiler och det var precis innan millennieskiftet.

Men arkeologer har faktiskt hittat en kruka från år 1 700 före Kristus (!) med en smileyfigur på en sida.

Artikelbild

| President Donald Trump delivers the commencement address at the "Hope for Prisoners" graduation ceremony, Thursday, Feb. 20, 2020, in Las Vegas. (AP Photo/Evan Vucci) NVEV110

 

Sedan dess har det såklart hänt en hel del. Alla emojis vi använder nu kommer från smileyn. Nu finns det faktiskt tekniskt stöd för en bra bit över 3 000 olika emojis.

Olika emojis är olika populära beroende på vart i världen man bor. Det klassiska hjärtat är mest poppis i England, Kanada och Thailand.

När Donald Trump vann presidentvalet i USA så blev den ledsna emojin mer använd än vad den hade blivit på två år. 

Artikelbild

| In this Sept. 14, 2017, photo, Django Co., Ltd. Director Shigetaka Kurita speaks during an interview at his office in Tokyo. The Japanese creator of the first emoji wanted to add nuance to mobile phone messages and never imagined his 1999 work would become a global phenomenon. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)

I Kina har vissa hashtags, som #metoo, varit blockerade. En kvinna hittade ett sätt att komma förbi det. Hon använde emojisymbolerna för ris och kanin. På språket mandarin uttalas de "Mi tu". Rätt klurigt, ändå.

 

Världens mest använda emoji 2019 är den som heter "Face with tears of joy". Alltså ansiktet som skrattar och gråter tårar samtidigt.

Men emojis har faktiskt hittat hela vägen till domstolarna också.

År 2016 rapporterades om runt trettio fall i USA där domstolar behövde kolla på vad olika emojier betyder. 

Året efter anställde ett brittiskt översättningsföretag en emojitolk för att hjälpa till i exempelvis rättegångar. Företaget menade att emoji är "världens snabbast växande språk".

 

Under 2020 kommer mer än hundra nya emojis att släppas. Bland annat finns en könsneutral tomte och en person med slöja som man inte vet om det är en man eller kvinna. Det kommer också en man med mustasch och brudslöja.

Den blå-vit-rosa transflaggan är en ny emoji. Tre olika personer som matar en bebis med flaska finns också med. De som matar är en kvinna, en man och en könsneutral person.

 

Nu undrar vi bara – vilken är din favorit-emoji och vilken tycker du saknas?