När jag började högskolestudera här hemma i Piteå var det många av mina kurskamrater som undrade varför jag pluggar? Här? Varför testade jag inte vingarna, varför vågade jag inte flyga? För vad är egentligen Piteå när man har Uppsala, Umeå, eller Lund? Jag trodde nog inte på förhand att det skulle bli ett beslut jag skulle behöva berättiga och därför var mina svar ganska knapphändiga. Här kommer ett bättre svar.

Jag är väldigt kär i Piteå och har varit det ett långt tag nu. Vi är långt förbi smekmånadsfasen, det här är på riktigt. Så jag stannar i Piteå för att jag trivs, för att jag vill tillföra någonting till staden, för att det är vackert men kanske framför allt för att jag inte ser någon mening med att fara när jag inte har någonting att fara till. Allt jag vill uträtta just nu kan jag göra här.

Jag brukar istället försöka vända frågan från ”varför stannade du kvar” till ”varför flyttade du hit?”. Det är tämligen få som gjorde det för själva stadens skull, och om de gjorde det var det för att prova på kontrasten till större städer i söder. Det fick bli en liten stad i norr, helt enkelt.

Som student i Piteå rör man sig i en konstant triangel på kartan – triangeln mellan skolan, studentområdet och mataffären. En liten avstickare till Systemet ibland. Det finns i övrigt ganska få anledningar att bryta den triangeln. Kulturutbudet är litet, men som tur är utspelar sig mycket av det vägg i vägg med skolan. Det finns få studenterbjudanden i stan, bussarna är få och inte heller de är rabatterade. Vill du åka till grannstaden för att giga eller se en konsert tar du dig inte hem igen.

Just nu finns det inte nog många anledningar för studenter att stanna kvar i stan efter att de tagit examen. Cirkeln blir ond när vi inte tar tillvara på de resurser som skapas innanför universitetets väggar, för då finns det färre anledningar att göra statsningar på Piteå som en studentstad samtidigt som musikutbildandet tillför mycket till stans kulturliv. För den sakens skull ska inte Piteå jämföras med de stora studentstäderna, de som mina kurskamrater undrade varför jag inte flyttade till, men själva syftet med att attrahera människor att flytta hit för studierna är väl i min mening att ha någonting att erbjuda dem när studierna tar slut.

Så det är klart att jag kan raljera om hur fantastiskt Piteå är. Jag hade inte behövt ljuga en sekund. Och hade man kunnat bo på en plats enbart för dess skönhet hade det kanske gått, men det är som i många andra fall insidan som räknas.

Linnea Lundström